Rotary embléma

Rotary mozgalom

A rotary hivatásukban tevékeny, elismert, különböző foglalkozású emberek nemzetközi szervezete. Tagjaival szemben elvárás a nyitottság, a másik megértése, véleményének elfogadása és a magas etikai normák követése mind a szakmai, mind a magánéletben. A rotarysták ezen elvek mentén, az emberek, társadalmak és nemzetek egymás közti békéje és a rászorulók segítése érdekében tevékenykednek.

Egy új tag által tett eskü utolsó mondata

„A szolgálat mindenek felett”

Rotary alapítók

Az első klub

Az első rotary klubot Chicagóban alapította 1905. február 23-án Paul Harris ügyvéd és három barátja: Sylvester Schiele szénkereskedő, Hiram Shorey konfekcióárus és Gustavson Loehr bányamérnök.

Az első európai klub 1911-ben az írországi Dublinban alakult, de 1921-re már hat kontinensen működtek klubok. Magyarországra a rotary 1925-ben érkezett meg.

1,4 millió tag világszerte

Mára több mint 200 országban találunk legalább egy rotary klubot, összesen közel 35.000 klubban összesen több mint 1.400.000 rotarysta dolgozik az alapítók által lefektetett elvek szellemében.

A rotary közös globális alapítványa a Rotary Foundation, melynek legnagyobb sikere a járványos gyermekbénulást (polio) felszámoló, a WHO-val és az UNICEF-fel közös 1985-2005 közötti End polio kampánya.

A 21. században az éhezés és az írástudatlanság felszámolása, a veszélyeztetett gyermekek védelme és a környezetvédelem is a kiemelt célok közé került.